Παρουσίαση/Προβολή

(ΕΜΥ113) - Δημήτρης Στεφανάκης
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα παρουσιάζει μια εισαγωγή στον προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών με χρήση της γλώσσας Python 3.x. Στα εργαστήρια αναπτύσσονται και υλοποιούνται απλοί αλγόριθμοι μέσω των οποίων διδάσκονται τα βασικά χαρακτηριστικά των γλωσσών δομημένου προγραμματισμού καθώς επίσης και τις ιδιαιτερότητες της Python. Ο φοιτητής μπορεί να αποκτήσει την απαραίτητη γνώση, εμπειρία και βάσεις για να αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τα υπολογιστικά προβλήματα που θα συναντήσει στη διάρκεια των σπουδών του ή της μετέπειτα πορείας του.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα γνωρίζει τις βασικές έννοιες δομημένου προγραμματισμού και θα είναι σε θέση να αναπτύσσει και να υλοποιεί προγραμματιστικά στη γλώσσα Python 3.x απλούς αλγόριθμους.
Δείτε περισσότερα στις "Πληροφορίες".
Ημερομηνία δημιουργίας
Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024
-
Διδάσκοντες
- Δημήτρης Στεφανάκης
-
- dimstef@materials.uoc.gr
- τηλέφωνο
- 2810394009
- γραφείο
- Ε-108 Κτήριο Μαθηματικών
- ώρες γραφείου
- -
- Σταμάτης Σταματιάδης
-
- stamatis@materials.uoc.gr
- τηλέφωνο
- 2810394284
- γραφείο
- Γραφείο Β-201, Κτήριο Επιστήμης Υπολογιστών.
- ώρες γραφείου
- Μετά από συνεννόηση με email.
- -
Μεταπτυχιακοί Βοηθοί
Προτεινόμενα συγγράμματα (Εύδοξος)
Κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του μαθήματος παίζει η ιστοσελίδα του με σχετικές ανακοινώσεις, εργαστηριακές ασκήσεις και άλλο υλικό. Η διδασκαλία του μαθήματος βασίζεται στις διαλέξεις και στις εργαστηριακές ασκήσεις.
Προτεινόμενη βιβλιογραφία:
- Το βιβλίο της Python (Σαμαράς Ν., Τσιπλίδης Κ.), Αθήνα 2019, κωδ. Εύδοδος: 86055492
- Η γλώσσα Python σε βάθος (Νίκος Χατζηγιαννάκης), Αθήνα 2023, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, κωδ. Εύδοδος: 122075004
Βιβλιογραφία
- Μαθαίνετε εύκολα Python (Καρολίδης Δ.), 3η έκδοση, Αθήνα 2021,
- Python – Εισαγωγή στους υπολογιστές (Αβούρης Ν., Κουκιάς Μ., Παλιουράς Β., Σγάρμπας Κυρ.), 4η αναθ. έκδοση, 2021
- Ξεκινώντας με την Python (Tony Gaddis), Third ed. – 2η βελτιωμένη ελληνική έκδοση, 2020 κωδ. Εύδοξος: 94691810
- Εισαγωγή στον Προγραμματισμό με αρωγό τη γλώσσα Python, Γιώργος Μανής, e-book: https://repository.kallipos.gr/handle/11419/2745, 2015, Κάλλιπος, ISBN: 978-960-603-415-2
- A Primer on Scientific Programming with Python (5th edition), Hans Peter Langtangen, Springer, Open Access: https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-16877-3, 2016, ISBN 978-3-662-49886-6
- Introduction to Scientific Programming with Python, Joakim Sundnes, SIMULA - Springer, Open Access: https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-50356-7, 2020, ISBN 978-3-030-50355-0
Κανονισμός μαθήματος
- Φοίτηση
- Η παρακολούθηση των θεωρητικών μαθημάτων ΔΕΝ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.
- Η παρακολούθηση των ασκήσεων και η εξέταση κάθε εργαστηρίου είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.
- Επιτρέπεται μια (1) απουσία στα εργαστήρια. Επιπλέον απουσία θα πρέπει να γίνεται για σοβαρούς λόγους που θα εξετάζονται από την επιτροπή σπουδών. Η παρουσία θα λαμβάνεται αυτόματα κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Για να υπολογιστεί η παρουσία, ο φοιτητής θα πρέπει να συμμετάσχει και στην εξέταση του εργαστηρίου.
- Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα γίνεται επίλυση επιλεγμένων ασκήσεων στην ύλη της προηγούμενης εβδομάδας από τους φοιτητές και θα συζητούνται τυχόν απορίες με τη βοήθεια του διδάσκοντα.
- Αφού έχουν συζητηθεί κάποιες ασκήσεις και λυθεί όλες οι απορίες, γίνεται εξέταση στην ύλη της εβδομάδας, η οποία δεν θα διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Οι φοιτητές επιλύουν και παραδίδουν ηλεκτρονικά έναν αριθμό μικρών προγραμματιστικών ασκήσεων.
- Η απουσία στο εργαστήριο, ισοδυναμεί με βαθμό εξέτασης 0.
- Σε περίπτωση αποτυχίας στο εργαστηριακό μέρος ο/η φοιτητής/τρια δεν έχει δικαίωμα να δώσει την τελική εξέταση. Έχει υποχρέωση να παρακολουθήσει ξανά το μάθημα.
- Σε περίπτωση υπερκάλυψης των διαθέσιμων θέσεων του εργαστηρίου, προτεραιότητα στην παρακολούθηση έχουν όσοι το παρακολουθούν για πρώτη φορά.
- Εργαστηριακός βαθμός
- Ο εργαστηριακός βαθμός του μαθήματος προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμών των εργαστηριακών ασκήσεων αν αγνοηθεί ο χαμηλότερος βαθμός.
- Η παρακολούθηση των εργαστηρίων θεωρείται:
- επιτυχής αν ο/η φοιτητής/τρια συγκεντρώσει μέσο όρο τουλάχιστον 4.0 στις εξετάσεις των εργαστηρίων.
- μη επιτυχής αν ο/η φοιτητής/τρια συγκεντρώσει βαθμό χαμηλότερο από 4 ή έχει πάνω από μια απουσίες.
- Σε περίπτωση επιτυχίας στο εργαστηριακό μέρος και αποτυχίας στην τελική εξέταση, ο βαθμός των εργαστηρίων διατηρείται αν ο/η φοιτητής/τρια δεν παρακολουθήσει εκ νέου το εργαστηριακό μέρος του μαθήματος. Σε περίπτωση νέας παρακολούθησης, διαγράφεται ο παλαιός βαθμός.
- Τελικός βαθμός μαθήματος
- Ο τελικός βαθμός του μαθήματος υπολογίζεται εναλλακτικά ως εξής:
- Με συνυπολογισμό κατά 50% του εργαστηριακού βαθμού (όπως περιγράφηκε προηγουμένως) και κατά 50% της τελικής εξέτασης, εφόσον ο/η φοιτητής/τρια στην τελική εξέταση συγκεντρώσει βαθμό ≥ 4.0. Διαφορετικά καταχωρείται μόνον ο βαθμός της τελικής εξέτασης.
- Εφόσον ο μέσος όρος όλων των βαθμών των εργαστηριακών ασκήσεων (χωρίς να αφαιρείται η μικρότερη βαθμολογία) είναι ≥ 8, ο/η φοιτητής/τρια απαλλάσσεται από την τελική εξέταση και καταχωρείται αυτός ως τελικός βαθμός του μαθήματος. Αν ο φοιτητής το επιθυμεί, μπορεί παράλληλα να κάνει χρήση και του προηγούμενου τρόπου υπολογισμού.
- Ο τελικός βαθμός του μαθήματος υπολογίζεται εναλλακτικά ως εξής:
-
Τελική εξέταση
- Η τελική εξέταση γίνεται στην αίθουσα υπολογιστών σε ΗΥ του εργαστηρίου και περιλαμβάνει μόνο ασκήσεις. Οι σημειώσεις του μαθήματος και οι λύσεις των ασκήσεων των εργαστηρίων θα είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Επιπλέον, κάθε φοιτητής μπορεί να φέρει ένα από τα συγγράμματα του μαθήματος. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ καθώς και οποιασδήποτε συσκευής μπορεί να συνδεθεί με το διαδίκτυο.
- Μεταβατικές ρυθμίσεις
- Για τους φοιτητές που έχουν εγγραφεί πρώτη φορά στο μάθημα μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ισχύουν τα ακόλουθα:
- Νέα ύλη μαθήματος
- Για τους φοιτητές/τριες που επιθυμούν να εξεταστούν στη νέα ύλη του μαθήματος, θα ισχύουν οι προηγούμενοι κανόνες που ισχύουν για αυτούς που εγγράφονται για πρώτη φορά.
- Παλαιά ύλη μαθήματος
- Για τους φοιτητές/τριες που επιθυμούν να εξεταστούν στην παλιά ύλη του μαθήματος, θα ισχύει ο εργαστηριακός βαθμός που έχουν ήδη συγκεντρώσει και η τελική εξέταση θα γίνει στην παλαιά ύλη.
- Η παλαιά ύλη θα εξεταστεί στις περιόδους:
- Ιανουαρίου 2023, εμβόλιμη Ιουνίου 2023, Σεπτεμβρίου 2023,
- Ιανουαρίου 2024, εμβόλιμη Ιουνίου 2024, Σεπτεμβρίου 2024,
- Εμβόλιμη Ιανουαρίου 2025, Ιουνίου 2025, Σεπτεμβρίου 2025
- Για παλαιότερους/ες φοιτητές/τριες που δεν είχαν υποχρέωση παρακολούθησης εργαστηρίων, η βαθμολογία θα προκύψει κατά 100% από την τελική εξέταση Ιανουαρίου ή Σεπτεμβρίου στην παλαιά ύλη μέσα στις προηγούμενες προθεσμίες. Στη συνέχεια όλοι θα εξετάζονται στη νέα ύλη.